Wormtelling

soms heb je wat hulp nodig! En zo’n dag was gisteren toen er een ochtend wormonderzoek op de planning stond. Wat het beste resultaat geeft (of het meest zuivere, ‘t is maar hoe je het wil noemen) is door verse mest te gebruiken.

Dus gisteren waren de hulptroepen er om verse mest te vergaren van de rijpaarden. Eerst even de stallen uitmesten om vervolgens mest te kunnen monsteren van dat wat er gedeponeerd werd. Dit was voor sommige helpers (en bij sommige paarden) een test in geduld 😂😂.

En je hoort doorgaands niet heel vaak een vreugde schreeuw als; ja! Hij heeft gepoept! Genoeg reden voor enige hilariteit. Met enig comfortfood op tafel naast alle mest werd er zeer zorgvuldig gewerkt om de mest onder de microscoop te controleren op worm eitjes. Vaak wordt ervan uitgegaan dat oudere paarden toch wel een zekere goede weerbaarheid hebben tegen wormbesmetting en gisteren zagen we veel schone mest maar ook wel een mestmonster met toch bloedworm. En ook weer bijzonder dat uit dezelfde wei er 1 paard een middelmatige besmetting heeft en de andere in de wei niet. En dat is dan geen jong paard. Dus controleren blijft zinvol!

En natuurlijk weet ik dat je de test voor optimale monitoring een paar dagen zou moeten herhalen maar.. voor nu gaf het een mooi beeld over de algehele gezondheid, en dat zag er top uit.

Dank lieve stalgenoten voor jullie hulp!